Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2014. Május 26. 11:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Könyvmecénás - Könyvtámogatói programot indított a Csimota

Könyvmecénás - Könyvtámogatói programot indított a Csimota

Könyvmecénás elnevezéssel könyvtámogatói programot indított a Csimota Könyvkiadó; a kezdeményezés elsődleges célja, hogy magánszemélyek előfinanszírozói rendszerben járulhassanak hozzá értékteremtő kötetek megjelenéséhez.

Tsík Sándor, a kiadó kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a napokban indult programmal egyszerre kívánnak visszanyúlni a könyvkiadás legősibb formájához, amikor a köteteket még nem kiadók, hanem jómódú mecénások támogatásával hozták létre, valamint ahhoz az Európában már elterjedt támogatási rendszerhez, melyben a különböző kulturális területeken bevonják a közönséget egy-egy alkotás létrehozásába. Ezzel Magyarországon is napvilágot lát a könyvkiadás területén az előfinanszírozói rendszer.
Mecénás bárki lehet, aki szeretné egy kicsit sajátjának érezni egy-egy értékteremtő könyv megszületését, és örülne, ha neve összekötődne ezekkel a művekkel. A támogatásként felajánlható legkisebb összeg mindig az adott könyv fogyasztói ára - közölte.
A támogatásért cserébe a mecénások vagy egy általuk választott személy neve bekerül a könyvbe, és elsőként ők juthatnak a kötethez, amely kereskedelmi forgalomba csak ezután kerül; a szervezők ráadásul számos exkluzív tartalommal és programmal kívánják megköszönni a mecénások közreműködését. Fontos sajátossága a kezdeményezésnek, hogy a mecénások számától függetlenül garantálják a könyvek megjelenését. A programba a Csimota más kiadók jelentkezését is várja akár felnőtteknek, akár gyerekeknek szóló, minőségi kötetekkel.
Csányi Dóra, a Csimota Könyvkiadó főszerkesztője elmondta: a program bevezetésével arra a tendenciára is reagálni szerettek volna, hogy manapság a könyvek fogyasztói árát különböző kedvezményekkel, akciókkal próbálják levinni. Véleménye szerint ez a könyvek kultúrát teremtő és hordozó jelentőségét értékteleníti el, amivel a kulturális javak leértékelhető áruvá degradálódnak.
Az első mecénásokra váró könyv az Egyszervolt... című meseantológia, a támogatási időszak június 30-án zárul.
A program részleteiről és a támogatásra váró kötetekről a www.konyvmecenas.hu honlapon találhatók további információ.

Címkék: Kultúra-könyv

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 05. 07:59, péntek | Belföld

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél az MBH Bank előrejelzése szerint

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél idén, jövőre a 4 százalékot is meghaladhatja a gazdasági fejlődés üteme - mondták az MBH Bank csütörtöki sajtóeseményének szakértői Budapesten.

2024. Július 05. 07:58, péntek | Belföld

A hétvégén visszatér a kánikula

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 05. 07:57, péntek | Belföld

MÁV: 30 százalékkal több baleset történt idén a vasúti átjárókban

Magyarországon az idén eddig 36 baleset történt a vasúti átjárókban, 30 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában

2024. Július 04. 08:00, csütörtök | Belföld

Nagy Márton: Magyarország különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban -